Könyvklubok

Imádom a könyvklubokat. Jó érzés együtt olvasni valakivel, aztán pedig az élő show-kat megnézni, hogy mit gondolnak róla. Szívem szerint sokkal többen vennék részt, de 3 könyvklub van, ahol próbálok minél aktívabb lenni, és minden könyvet olvasni. Ezek ingyenes könyvklubok YouTube-on és egyéb közösségi felületeken (Twitter, Discord, …). Ezen az oldalon összegyűjtöttem a könyvklubokat, amikben részt veszek, bemutatom őket, és azt is, hogy miért szeretem őket, és áttekinthetitek az idei választásokat. Ha megtetszett valamelyik könyvklub, és szeretnétek látni, hogy milyen könyveket válogattak eddig össze, itt megnézhetik a 2020-as választásokat mindhárom könyvklubhoz.

Read Rate Review

2020-as választásokat ezen a linken tudjátok megnézni.

Twitter oldalukon több infót lehet találni a könyvklubról.

Ez az első könyvklub, amiben rész vettem. 2019 közepén indult, és G a BookRoast csatornáról indította. Több különböző YouTuber a tagja, de sokszor váltakozó, hogy ki vesz részt egy-egy élő show-ban. Ha éppen nem jön közbe valami, a tagok között van Jadeyraereads, Codie’s Book Corner és How to Train Your Gavin is. Mivel mindegyik BookTuber nagy kedvencem, így részt kellett vennem.

Egy-egy könyvet két hónapra választanak, így egy évben 6 könyvet kell elolvasni. A YouTuberek választanak egy-egy könyvet, és mi, tagok, pedig online megszavazzuk, hogy melyik könyvet olvassuk. Nincs meghatározva a stílus, de eddig mindig fantasy könyv volt a nyertes. Sokszor sorozatkezdés, de olyan könyvek vannak, amik már a radaromon voltak egy ideje.

Amit legkevésbé szeretek ebben a könyvklubban, hogy általában egy élő show-ban mindig felhozzák a rossz dolgokat a választott könyvről, és a végén mindig rájövök, hogy mégsem volt annyira jó a könyv. Már volt, hogy imádtam egy könyvet, ezért nem néztem meg az élőt, mert nem akartam, hogy elrontsák az élményt.

2021-es választások

január – február:
R. F. Kuang: Mákháború
korábban olvastam

3 Blondes & A Book (újabban Homebody)

2020-as választásokat ezen a linken tudjátok megnézni.

Twitter oldalukon több infót lehet találni a könyvklubról.

3 Blondes & A Book-ot három amerikai YouTuber üzemelteti: KalynAbridged, Life with Liv és Zoë Delaney. Kalyn a kedvenc BookTuberem, így amikor könyvklubot kezdett, tudtam, hogy részt kell vennem rajta. Kicsit féltem tőle, mert Zoe stílusa nagyon más mint az enyém, és igaz Liv olvas YA könyveket, de sok mást is.

Végül talán azt kell mondanom, hogy ez a kedvenc könyvklubom. Havi egy könyv van, amit a lányok választanak ki. Mivel mindhármuknak más az ízlése, ezért a választások nagyon színesek. Ezért is szeretem ezt a klubot, mert olyan könyveket olvasok itt, amit amúgy a kezembe se vennék. Sőt, a tavalyi egyik kedvenc könyvem is innen került ki, és nélkülük biztos nem olvastam volna a könyvet. Ami még fontos, hogy általában standalone-okat válogatnak, így sosem fáj a fejem, hogy új sorozatba kezdek miattuk.

Amit kevésbé kedvelek, hogy az élő show-ikon nem tudok részt venni, mert a mi időzónánkban 3-kor szoktak lenni. Bár talán az ő élőiket mondanám a legunalmasabbnak a három közül. Néha nem is a könyvről beszélnek, hanem inkább magukról. De ettől függetlenül szeretem őket.

2021-es választások

január:
Matt Haig: The Midnight Library

február:
V. E. Schwab: The Invisible Life of Addie LaRue
megvárom a magyar megjelenést

március:
Aisha Saeed: Amal Unbound

A Touch of Whimsy

2020-as választásokat ezen a linken tudjátok megnézni.

Twitter oldalukon több infót lehet találni a könyvklubról.

Kalyn másik könyvklubja, ami 2020 júniusában indult, a A Touch of Whimsy. Ebben Alexandra Roselynnel együtt egy-egy middle-grade könyvet választanak. Ezenkívül sok-sok szórakoztató dolgot találnak még ki, mint például 24 órás readathon vagy közös filmnézés, és így tovább. Sőt, szeptemberben még egy hónapos readathont is rendeztek Alice Csodaország témában.

A választásaik elég érdekesek voltak, megtalálhatóak voltak újabb, híresebb megjelenések meg régebbi klasszikusnak mondható könyvek is. Nem mindegyik lett kedvenc, de érdekesek voltak. Visszanézve főleg sorozatkezdéseket választottak, de én már párat olvastam belőlük, így azoknál nem olvastam újra, csak az élő show-t néztem meg (sajnos ez is Amerikában van nézhető időpontban, szóval csak utólag).

Az élő show-jaik nagyon szórakoztatóak. Sokszor játszanak benne, nagyon jókat szoktam nevetni rajtuk. Sőt, egyszer még a kommentem is beolvasták, bár kellett egy idő, hogy rájöjjek, hogy az én nevem olvasták, mert annyira rosszul ejtették 😀 Nagyon vicces volt, ahogy hallgatom a kommentet, és gondolkodok, hogy én is pont ezt írtam. Erre visszahajtom, hogy kit mondott Lexi, és nem ismertem meg a nevem, csak harmadszorra 😀

2021-es választások

február:
Sophie Anderson: The Castle of Tangled Magic

március:
Rick Riordan: A villámtolvaj
korábbi olvasás (és újraolvasás 2020-ban)

április:
Frances Hodgson Burnett: A titkos kert

Egyéb könyvklubok

Legszívesebben több könyvklub tagja is lennék, de így is rengeteg könyvet olvasok könyvklubok miatt, így már ezekben nem tudok részt venni. Amit ajánlani tudok még az a Myth-Take, amiben mitológiai könyvek vagy éppen átdolgozások kerülnek terítékre. Itt is egy könyvre 2 hónap jut. Én olvastam pár könyvüket 2020-ban, de sokszor csak utólag. Middle Grade Monthly könyvklubban havi szinten egy-egy middle-grade könyvet olvasnak. Részt szerettem volna venni először a Gavin és Jade miatt, de a könyvválasztásaik annyira nem jöttek be, nem voltak beszerezhetőek, így végül kihagytam, de ettől érdekesnek találom. Ha egy kicsit más szegletébe nézzük a BookTube-nak megtaláljuk a kanadai Kaylát, vagy ahogy mindenki ismeri BooksandLala. Ő is 2020-ban indította a könyvklubját, a Literally Dead Book Club-ot. Ők thriller/horror és hasonló stílusú könyveket olvasnak. Nekem nagyon eltérő a stílusom Kaylától, így meg sem próbáltam a könyveit olvasni.

Külföldi könyvklubokat eléggé tudom, de aki nem olvas angolul, hanem csak magyarul, azok eléggé bajban lehetnek. Én egyetlen magyar online könyvklubról tudok, a Mini-könyvklubról. Persze, létezhetnek másikak is, csak én nem tudok róluk. Én pár éve, mielőtt a BookTube (könyves tartalmak a YouTube-on) beszippantott volna, már megpróbálkoztam ezzel a könyvklubbal, de végül a 4 könyvükből egyet sem olvastam el. Nagyon eltér a stílusomtól a választott könyvek, egyik sem érdekel általában, így azóta sem éreztem késztetést, hogy újra próbálkozzak. De mindenki más fajta könyveket szeret, lehet neked tetszenének a választásaik.