Roberto Pavanello: Bat Pat 1-3

covers_188144Adatok:

A temető kincse

Eredeti név: Il tesoro del cimitero (Treasure in the Graveyard)

Sorozat: Bat Pat 1.

Oldalszám: 118

Goodreads átlag: 3,79

Besorolás: gyerek

Fülszöveg:

“Kedves borzongást kedvelő barátaim! 
Itt vagyok, ragyogok! 
Bat Pat vagyok! Igazán ijesztő történetem van számotokra… Készen álltok?

Elgondolkodtatok valaha azon, mi lehet a legnyugodtabb hely a világon? Most biztosan egy erdőre gondoltok valamelyik hegycsúcson vagy az afrikai sivatagra, esetleg a házatok padlására. Hát, biztosíthatlak benneteket, hogy nincs nyugodalmasabb egy jó kis… temetőnél! Tán nem értetek egyet? Pedig ahogy a nagyapám, Salétrom mondta mindig: „Magányos kriptában boldog az élet!” Hát ezért laktam világéletemben egy elhagyatott temető egyik kriptájában: tökéletes hely arra, hogy az ember, illetve a denevér háborítatlanul írhasson. Mindig is így gondoltam a temetőkre. Egészen addig, amíg pár éjszakával ezelőtt meg nem történt velem az, amit most nektek is elmesélek…”

Így kezdődik a bolondos, szeretnivaló denevér, Bat Pat első kalandja. Azok a gyerekek, akik szeretik Geronimo Stilton vagy Tea Stilton könyveit, minden bizonnyal rajongani fognak a Bat Pat-történetekért is.

covers_188138Éjféli boszorkányok

Eredeti név: Brujas a medianoche

Sorozat: Bat Pat 2.

Oldalszám: 128

Goodreads átlag: 4,02

Besorolás: gyerek

Fülszöveg:

“Kedves borzongást kedvelő barátaim! 
Itt vagyok, ragyogok! Bat Pat vagyok! Igazán ijesztő történetem van számotokra… Készen álltok?

Szerintetek ki a Hófehérke és a hét törpe legellenszenvesebb szereplője? Azt mondjátok, a királynő? Bingó! Én is úgy gondolom. Tán nem ő parancsolta a vadásznak, hogy ölje meg gyönyörű mostohalányát, és hozza el neki a szívét egy dobozkában, hogy megbizonyosodhasson a haláláról? Ez a sztori bizony rémtörténetbe illő! 
Azt kérditek, hogy jön ez ide? 
Ha türelmesek vagytok, máris elmagyarázom. 
Emlékeztek, hogyan folytatódik a mese? A királynő, miután megtudja, hogy Hófehérke hercegnő még mindig életben van, öregasszonnyá változik, és elhatározza, hogy megkeresi a lányt, és zamatos mérgezett almát ad neki, hogy eltegye végre láb alól. Kedves tőle, nem igaz? 
Még mindig nem értitek, hogy jön ez ide? Akkor nem vagytok gondolatolvasók! 
Nos, talán jobb, ha elmesélem nektek ezt a furcsa történetet a legelejéről. Vagyis attól a naptól kezdve, amikor én is találkoztam egy öregasszonnyal, aki almát árult…”

A bohókás, szeretnivaló denevér, Bat Pat második kalandja során csak még jobban megkedveljük Batet és a Silver családot. Azok a gyerekek, akik szeretik Geronimo Stilton vagy Tea Stilton könyveit, minden bizonnyal rajongani fognak a Bat Pat-történetekért is.

covers_251091Tutanhamon nagymamája

Eredeti név: La abuela de Tutankamón

Sorozat: Bat Pat 3.

Oldalszám: 128

Goodreads átlag: 3,82

Besorolás: gyerek

Fülszöveg:

Kedves borzongást kedvelő barátaim! 
Itt vagyok, ragyogok! Bat Pat vagyok! 
Egy igazán ijesztő történetem van számotokra… Készen álltok? 
A Fogville-i Múzeumban kiállították egy ókori egyiptomi királynő múmiáját, én pedig azonnal elvonszoltam Martint, Leót és Rebeccát, hogy megnézzük. De sosem gondoltam volna, hogy a múmia kinyitja a szemét, és elkezd bennünket üldözni… Para, sőt gigapara!

virag1

Vélemény:

Újra egy gyerekkönyv sorozattal jövök. Tudom, elég fura, hogy felnőttként ilyeneket olvasgatok, de ki tudnak kapcsolni. Csak egy rövid, aranyos történet.

batA Bat Pat történetek nagyon hasonlítanak Geronimo Stilton sorozathoz. Vagyis kinézetileg. Egy 120 oldalas könyv, tele rajzokkal, és egy aranyos történettel. Sőt, még a főszereplőnk, Bat Pat, is Geronimo társa. Egy író, aki nagyon ijedős, fél mindentől. A történet szerkezete is hasonló, de azért vannak változtatások.

Itt nem egy egérvilág van, hanem a mi világunkban játszódik, ezért főszereplőnk társai is emberek. A részek sem annyira különállóak, kellettek az előző részek történetei is. Sőt még az oldalak sem annyira díszesek, a rajzokon kívül nincs más. Bat Pat története úgy lett beharangozva, hogy kicsit sötétebb, de mivel én szerettem Geronimóban is az ilyen részeket, ezért is figyeltem fel rá.

A hasonlóság ellenére nagyon kedveltem Bat Patot. Míg Geronimo idegesítő, Pat inkább aranyos. Kíváncsi, ennek ellenére félős, mégis valahogy rátermettebbnek tűnt. A mellékszereplők tipikusak, de szerethetőek. Leo a vicces fiú, Martin az okoska, és Rebecca a legjobb barát. A legjobban Rebeccát szerettem Bat Pattal való kapcsolata miatt.

cftv13901

A rajzfilm

A cselekvés nem túl hosszú, és valljuk be nem is túl izgalmas. Én néhol untam már, pedig nem vitték túlzásba a történetet, inkább csak annyit mondanék, hogy nem kötött le, túl gyerekes volt.

Ahogy látom ebből is készült rajzfilm. Magyarul még nem láttam, de Youtube-on találtam egy spanyol (vagy olasz) verziót. Erről nem tudok semmit se mondani, ezt már nem néztem meg (mint Geronimónál).

Összességében aranyos kis történet, egy rész olvasása 1 órát vesz igénybe. Nem hiszem, hogy magamtól be fogom fejezni a történetet, de még lehetséges is. Az már biztosabb, hogy ha majd lesz gyerekem, ezt fogom olvasgatni neki, és remélem megszeretik az olvasást ők is.

virag4

A könyv öt szóban: denevér, család, misztikum, temető, boszorkány

Kedvenc karakter: Rebecca

Kedvenc jelenet: Találkozik Bat a testvérekkel

Kinek ajánlom? 

Aki szereti a gyerektörténeteket.

Könyvek, amiket ajánlok, ha ez tetszett:

Geronimo, biztosan tetszeni fog. De ennek is van spin-off kötete, a Béta Trió.

virag2

Borító: 5/5 – Egy szép rajz

Értékelésem:

írásmód (0,5) – 0,5

leírások (0,5) – 0,5

izgalmi-szint (0,5) – 0

karakterek (1) – Kissé klissések, de nagyon szerethetőek. 0,5

világfelépítés (1) –Tetszik a beszélő denevér gondolata, és itt él a mágia. 1

történet (1,5) – Nem a legkreatívabb, sok hasonló téma, mint Geronimónál. 1

lepke1lepke2lepke3butterfly2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s