Varró Dániel: Túl ​a Maszat-hegyen

covers_376079.jpgAdatok:

Eredeti név: –

Sorozat: –

Oldalszám: 206

Goodreads Moly átlag: 91%

Besorolás: gyerek, vers, mese, verses mese

Fülszöveg:

A Túl a Maszat-hegyen című történet hőse, Muhi Andris nem is sejti, mire vállalkozik, mikor elindul a Maszat-hegyen túlra, hogy meglátogassa régen látott jó barátját. Maszat Jankát, Makula bácsit, Szösz nénét és a Maszat-hegy többi békés lakóját ugyanis nagy veszedelmek fenyegetik. A Partvis Attila vezette barbár takarítók több házban rajtaütésszerűen kitakarítanak. A gonosz Paca cár, a Maszat-hegyi trónbitorló pedig ördögi tervet eszelt ki, hogy az egész világot telepacázhassa. Muhi Andris azonban Badarországon át eljut a Maszat-hegyen túlra, ahol mindenkivel szembeszáll, és számos titokra fény derül…

virag1

Vélemény:

A blog első verseskötetről szóló bejegyzése is megszületett :D. Amennyire szeretem a regényeket, annyira nem kedvelem a verseket. Sosem tagadtam, hogy engem a versek nem tudnak megszólítani, lekötni, így nem is olvasok versesköteteket.

Pár éve rátaláltam Varró Dániel Email című versére, és rajöttem, hogy nem minden verssel van gondom. Azóta több versével is találkoztam, és megszerettem őket. Ezért is örültem, post_136507_20130722120208amikor a húgom egyszer a Túl a Maszat-hegyen című könyvet kapta ajándékba. Azóta sem sikerült elolvasni, de egy újabb kihívás miatt most kézbe vettem.

Rögtön az elején meglepődtem, mert nem egy verseskötetet kapunk, hanem egy verses meseregényt. Kicsit megnyugvást is adott, mert mint már mondtam nem rajongok annyira a versekért.

Andris, a 9 éves főhősünk, felkerekedik, hogy egy régi ismerősével találkozzon, Johannával. Ám Johanna nem egy átlagos helyről származik, ő Maszat-hegyen lakik. Andris útja tele van kalandokkal, de amikor odaér Johannához, hűlt helyét találja.

Nagyon szépen megcsinált könyv, tele illusztációkkal. A fő mesevonalat megszakítgatják a különböző versek. Én szerettem ezeket, kis felüdülést jelentettek a történszálon. Ami még nagyon jellemző volt, az a költő olvasókhoz való kibeszélése. Eleinte ez is érdekes volt, ám később már ugrottam volna át ezeket a részeket.

varrozsuzsarajzA történet nem túl bonyolult, és azért nem is túl hosszú. Egy igazi mese modern köntösbe faragva. Van benne gonosz cár, királykisasszony, repülő zsiráf, de azért a számítógép, a foci vagy a telefon sem maradhat el. Nem gondoltam volna, hogy ilyet leírok, de úgy gondolom kinőttem ezt a könyvet. Nagyon szeretem a meséket, ez sem volt rossz, de nem is tetszett túlzottan. Én nem találtam benne semmi extrát. A versként megírt történet sem lett a szívem csúcsa. Szeretem Varró Danit, de talán inkább a nagyobb korosztálynak írt versei a nekem valók, ezek semmilyenek voltak.

Nem én vagyok a korosztály, akinek íródott, ez meg is látszott. Annyira nem ragadott magával, de le sem akarom húzni, mert mindenkinek más-más tetszik, és már azért messze vagyok a gyerektől (kemény 21 évemmel :D). A könyv és a regény nagyon szépen meg vannak csinálva, le a kalappal Dani előtt, hogy ennyi rímet ki tudott találni, és közben még egy 200 oldalas történetet is elmesélt.

virag4

A könyv öt szóban: mesevilág, vers, maszat, királykisasszony, foci

Kedvenc karakter: A krumpli őr (nem emlékszem már a nevére)

Kedvenc jelenet: a krumpliőrös

Kinek ajánlom? 

Lehet tetszene verszerető felnőtteknek is, de én inkább gyerekeknek ajánlom. A könyvvekkel való megismerkedésük biztos pozitív irányba fog haladni ez után.

Könyvek, amiket ajánlok, ha ez tetszett:

virag2

Borító: 3/5 – Illik a könyv hangulatához, de hát valljuk be nem a legszebb

Értékelésem:

írásmód (0,5) – Nem szerettem a kitekintéseket, de a versben leírt történet nagyon nehéz lehet, ezért megy a pont. 0,5

leírások (0,5) –  Szépen megismerhetjük Maszat-hegyet és Badarországot. 0,5

izgalmi-szint (0,5) – Én eléggé untam. 0

karakterek (1) – Nekem kicsit túl egyhangúak voltak. 0,5

világfelépítés (1) – Nagyon meseszerű modern elemekkel. Érdekes. 1

történet (1,5) – 1

lepke1lepke2lepke3butterfly2

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s