Julie Kagawa: A ​halhatatlanság szabályai

covers_382321Adatok:

Eredeti név: The Immortal Rules

Sorozat: Éden-trilógia 1.

Oldalszám: 464

Goodreads átlag: 4,11

Besorolás: YA, disztópia, paranormális

Fülszöveg:

Megmentheted az emberiséget, ám válj érte azzá, amitől a legjobban rettegtél. Te mit tennél?

Ha életben akarsz maradni e pusztuló világban, át kell adnod magad a sötétségnek…

Allison Sekemoto a fallal körülvett város legkülső körében, a peremen él. Nappal társaival együtt előmerészkednek, és élelem után kutatnak, éjszaka azonban bármelyikükből áldozat válhat, és nem tudják biztosan, megérik-e a holnapot. Ebben a világban a vámpírok két lábon járó vérzsáknak tekintik az embereket, Allie-t pedig az irántuk érzett gyűlölet tartja életben. Aztán egy éjszaka Allie meghal, és maga is szörnyeteggé változik.

Bár maga mögött hagyja a várost, titkolnia kell új énjét. Továbbra is embernek adva ki magát csatlakozik egy elcsigázott felmentőcsapathoz. Allie válaszút elé kerül, és döntenie kell, hogy miért – és legfőképpen kiért – éri meg feláldoznia halhatatlanságát.

virag1

Vélemény:

Julie Kagawától már olvastam a Vastündérek sorozatot. Nem volt nagy kedvencem, de nem volt rossz könyv. Az új sorozata nem vonzott túlzottan, míg bele nem lestem az értékeléseibe. Sokan unják már a vámpírokat, nekem nincs gondom velük, bár már nem is d4206b38b6d24c803f048ef640305d09imádom őket, ahogy régen. Engem egy könyv egy jól felépített világgal tud megvenni, nem azzal, hogy milyen lény szerepel benne. A kritikák alapján nagyon megtetszett ez a vámpírok uralta disztopikus világ.

Igaz, hogy disztópia alapjaira épül, de nem azon van a hansúly. Itt nem akarják megváltani a világot, nem terveznek forradalmat, csak túl akarják élni az emberek. Allie is ilyen ember volt, míg egyszer a túlélésért cserébe feláldozta nézeteit, és vámpírrá változott.

Nagyon érdekes a vámpírtársadalom is, bár ebben a részben nem kaptunk annyit belőle. De nem aggódok ez miatt, szerintem lesz még dolgunk vámpírokkal. Csak egy gondom volt olvasás közben. Én ezt már tudtam, mivel a Blogturnék alkalmával elolvastam. Így olvasás közben nem élveztem annyira. De ha nem olvastam volna el, meg sem veszem a könyvet. Ördögi körbe kerültem. Nem tudom, mi lett volna a jobb.

e1b3580c47c5eb19162dc05f0fced3ba

Allie

Allie egy utcagyerek, aki küzd az életebe maradásért. Nem egy erős személyiség, inkább olyan, aki még a jég hátán is megél. Bármit megtesz, hogy túlélje, még vámpírrá is változik. Szerencsére, a vámpírok elleni utálata, nem terjed ezentúl, nem kell önutálattól is tartanunk. Csak a tanítóját, Kanine-t ismerjük meg a vámpírok közül. Ő a bölcs tanító, aki egy hibája miatt bűnhődik, de az embereket többnek tarja vérzsáknál. Ő tanítja meg Allie-nek, hogy már nem ember, ne viselkedjen úgy, tanulja meg, hogy már szörnyeteg. De hogy mennyire lesz az, az csakis Allie-n múlik. Szerintem más tanítóval elvesztette volna teljesen az emberségét. Sajnos, nem sokáig tudja Kanine tanítanitani, így Allie egyedül kell sok mindenben boldogulnia.

Allie egész életében éhezett, így mikor mindefelé étel szaladgál körülötte, választania kell az embersége és az éhsége között. Persze, Allie fejében a második lehetőség meg sem fordul.

30ef68ce7a3669c4a9c68b3756775740Tetszett a könyvben, hogy a történet 4 részre tagolódik. Szépen érzékelteti Allie életében létrejött változásokat. Az első rész, Ember, inkább bemutatja a disztopikus világot, ahol Allie él. Persze, az ott élő emberek-vámpírok közti kapcsolatot, a járványt, az életet is megismerjük. A második rész, Vámpír, Allie tanításait mutatja be, és megismerhetjük a vámpírok világát. Érdekes, hogy ott élnek köztük nyíltan, mégis az emberek semmit se tudnak róluk. Harmadik rész, Szörnyeteg, bemutatja hogyan próbálkozik Allie egyedül túlélni, immár vámpírként. Megismerkedik egy túlélő csoporttal, akinek a tagja lesz. A negyedik rész a Vándor címet viseli. Erről nem szeretnék írni,  mert a legvégső jeleneteket tartalmazza, így nem tudnék nagyobb spoiler nélkül írni.

A könyvnek nincsenek kiemelkedő elemei. A karakterek szerethetőek, mégsem váltak kedvenccé. A történet élvezetes, de nem a legjobb. A világ elég érdekes, de már olvasáskor ismertem, így nem kaptam meg azt az élményt. Semmi sem mondható lenyűgözőnek, mégis a könyv egybeállt, és úgy nagyon tetszik. A sok jóból végül egy nagyon jó lett.

virag4

A könyv öt szóban: vámpír, posztapokaliptikus, romantikus, járvány, vámpírváros

Kedvenc karakter: Allie

Kedvenc jelenet: Allie a két gyerekkel, akik a kezében elaludtak

Kinek ajánlom? 

Kicsit keményebb világ és életfilozófia, sok-sok harccal. Aki szereti a kicsit keményebb könyveket, de ifjúsági keretek között, az olvassa el.

Könyvek, amiket ajánlok, ha ez tetszett:

Hiába volt másabb, mégis stílusában, világfelépítésben A sötétség városa szerintem tetszeni fog annak, aki ezt olvasta.

virag2

Borító: 4/5 – Nem rossz, a könyv hangulatához nagyon passzol.

Értékelésem:

írásmód (0,5) –  0,5

leírások (0,5) – Elég részletesek. 0,5

izgalmi-szint (0,5) – Végig történt valami. 0,5

karakterek (1) – Volt pár szemét szereplő, de ezzel lett valós, hiteles a világkép 1

világfelépítés (1) – Nagon tetszett a vámpírok hierarchiája a városokban, és azon kívül is.

történet (1,5) – Jó volt. 1,5

lepke1lepke2lepke3butterfly2lepke5

Advertisements

One thought on “Julie Kagawa: A ​halhatatlanság szabályai

  1. Pingback: Julie Kagawa: The Iron Queen – Vaskirálynő | Sabinomi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s