Shannon Hale: A Mesehősök Végzetkönyve

Adatok:

Eredeti név: The Storybook of Legends
Sorozat: Ever After High
Oldalszám: 310 oldal
Goodreads átlag: 4,04
Besorolás: paranormális, YA

Fülszöveg:

Az Ever After High varázslatos gimi! Itt készülnek fel a híres mesehősök tinigyermekei arra, hogy beteljesítsék előre elrendelt végzetüket, és átvegyék szüleik helyét a mesékben. Belőlük lesz majd a következő Hófehérke, Daliás Herceg vagy éppen Gonosz Királynő – akár tetszik, akár nem. Az örökség napján ugyanis ünnepélyesen el kell fogadniuk a Mesehősök Végzetkönyvében megírt sorsukat, és mindenki tudja, hogy aki ezzel szembeszegül, annak örökre eltűnik a meséje.
A Gonosz Királynő lánya, Raven Queen is hamarosan anyja nyomdokaiba lép, de éppen a kellő rosszindulat hiányzik belőle. Mi lenne, ha átírná élete meséjét?
Az előkelő Apple White a vidék legszebb lánya. Gondosan eltervezte, hogyan él majd boldogan, amíg meg nem hal, de ehhez el kell fogadnia Raventől a mérgezett almát, ahogyan a mese szól.
Ám ha Raven nem írja alá a Mesehősök Végzetkönyvét, mindkettejük számára…

ITT A VÉGE, DE EL NE FUSS VÉLE!

Vélemény:

A könyvről először a Blogturné keretein belül hallottam. Rögtön megtetszett, annak ellenére, hogy a fiatalabb korosztály számára íródott. Imádom a mesefeldolgozásokat, és mostanában nagyon is ráhangolódtam. Most olvasom a Scarletet is. Ezenkívül a moziban láttam a Hamupipőkét. Ezt a könyvet az unokatesómnak vettem meg, de előtte el kellett olvasnom. Nem csalódtam benne.

ever-after-highTörténet nem feldolgozás, hanem inkább felhasználja a meseszereplőket. Ever After High-ban játszódik minden, ahol Milton Grimm az igazgató. Mesehősök gyerekei idejében járunk. Ezek a gyerekek a jövőben szüleik után, újrajátszák a történetüket. De előbb alá kell írniuk a Mesehősök Végzetkönyvét, ami után belelépnek szüleik történetében. A főszereplő, Raven, a Gonosz királynő lánya, aki nem akar anya helyébe lépni, ám Apple White, Hófehérke lánya, mindent megtesz, hogy meglegyen az ő sztoriija, a boldog befejezéssel együtt.

Raven nagyon szerethető. Nem akarja a sorsát, ezért mindent megtesz, hogy megváltoztassa, és legyen választása. Egyáltalán nem gonosz, ahogy vártuk volna. Nagyon szereti a barátait, de látta édesanyja sorsát, és nem akar olyan lenni, mint ő. Ám nagyon fél, hogy megváltozik, és nem lesz ilyen, ha aláírja a könyvet. Érdekes kérdés vetül fel, te mit tennél meg mások boldogsága végett? Feláldoznád magad? Apple White mindent megtenne, hogy ő végre a történetében lehessen, és övé legyen a happy end. Kedves mindenkivel, és mindenki szereti. Ám ő nemcsak egy szép pofika, hanem tényleg jó vezető, okos és kedves, de legfőképp jó barátnő, de elvakítja a saját története utáni vágyakozás. Bár néha kihasználja az embereket is.

Briar-Beauty-briar-beauty-35315157-500-276De akkor most ki a rossz? Mert se Ravent, se Applet nem tudom hibáztatni. Milton Grimmet nem értem, mert hát ő mentette meg a világot, de nagyon erőlteti, hogy mindenki a szabályai szerint éljen. Az igazi gonosz, persze Raven édesanyja, aki most nem jelent veszélyt, de szerintem később még nagyobb szerepe lesz.

Kedvencem egyértelműen Maddie. Annyira vicces. Imádtam a jeleneteket, amikor az elbeszélővel beszélget. Azok a kedvenceim. Főleg, amikor az elbeszélő beszédjéből hallgat ki fontos dolgokat. Maddie őrült, és imádom, ahogy a teáit osztogatja. Nagyon aranyos. És a kapcsolata Ravennel, nagyon tetszik. Nélküle nem lenne az igazi.

Nagyon jó a humora a könyvnek. Bár igaz, a legtöbbet Maddie adja. Szórakoztató, és kikapcsolódást nyújt. Egyáltalán nem éreztem úgy, mintha fiatalabbaknak szólna, ugyanúgy élveztem én is. Kortól független, mindenki élvezheti. Nagyon szererettem még az elnevezéseket. Mikor Csipkerózsika azt mondja, hogy „csipkejó”, illetve Maddie, hogy „fanteasztikus”, nagyon jól szórakosztam. Ám a tantágyak nevei is nagyon jól le vannak fordítva, az egyik legjobb számomra a „grimmnasztika” volt. Fordító nagyon ügyesen dolgozott, bár a neveiket meghagyta. Nem tudom, hogy így jobb-e, bár aki nem tud angolul, nem értheti, mennyire trükkösek a neveik. Nagyon tetszenek. Legtöbbször utal valamilyen hozzájuk fűződő dologhoz és a szüleikhez. Hófehérke lánya, Apple White (Apple= alma, White pedig a Snow White= Hófehérkére utal), Ashlynn Ella, Hamupipőke lánya (Ash= Hamu, CinderELLA pedig Hamupipőke), stb.

maxresdefaultWeb sorozat is készült róla. Az első fejezetet meg is néztem, nagyon tetszett. Ám kicsit másabbak a karakterek, mint a könyvek. Többet nem akartam megnézni, nehogy tovább jussak, mint a könyvben. A rajzfilm hasonló stílusú, mint a Monster High. Nagyon hasonlít, főleg a karakterek kinézete. Még Barbie-figurák is készültek belőlük.

Az egész történet varázslatos. Van egy hangulata, amire mást nem mondhatok, mint mesés. Nagyon imádtam. Mindenkinek csak ajánlani tudom, kortól függetlenül.

ITT A VÉGE, DE EL NE FUSS VÉLE!

 

Kedvenc karakter: Maddie

Kedvenc jelenet: Maddie az elbeszélővel beszélget

Borító: 5/5

Tartalom: 5/5

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s