Grace klinika

64446_514591_1000x700

Hát rákattantam erre is. Nem is tudom, hogy nem lehet rákattanni. Hiába dráma, mégis imádom.

Szerintem mindenki ismeri a történetet. A sorozat Meredith Greyről és társairól szól, akik rezidensként dolgoznak a Grace klinikán, és az a sorozat során megismerhetjük életüket és munkájukat. Betekintést nyerhetünk az amerikai kórházi rendszerbe. A kórházon és dolgozóin kívül a legnagyobb hangsúly Meredith és Derek, idegsebész, szerelmi kapcsolatán van. De minden dolgozó (persze csak a sebészeten) életéről megtudhatunk információkat. Annyi fontos szereplő van, nem csodálom, hogy évadról-évadra változnak a szereplők.

008A sorozatnak nagyon nagy erőssége, hogy az izgalmakat nem hagyják az évadzáróra. Minden ötödik rész izgalomszintje felér másik sorozatnál az évadzáróéval. Nem félnek az írók, bármit megírnak, sok váratlan húzással előrukkoltak a 4 évad alatt. Egy évad alatt annyi minden történik, amit az ember fel sem tud fogni. Ezért is addiktív ennyire a sorozat, mivel nem tudod abbahagyni, mert túl izgalmasak a részek. Sajnos rosszkor kezdtem el nézni a sorozatot, a vizsgaidőszakom közepén. Hát mikor tanultam, egyfolytában csak a Grace klinika járt a fejembe, és hát sokszor meg is adtam magam, és megnéztem egy részt. Kettőt. Hármat.

Nézése közben rájövünk, hogy akár egy esésbe is belehallhatunk. Sok esetben olyan betegek vannak, akik valami kis butaság miatt az életüket is elveszíthetik. Rossz belegondolni, mi minden történhet az emberrel, de az írók belegondoltak. És ilyenkor jön a hipochondria. Mert ezek az esetek velünk is százszor megestek, mi van, ha mi is életveszélybe vagyunk??? Számoljuk össze hányszor is estünk el, mennyiszer alakulhatott ki rög az agyunkba. Vagy utóbbi időben fáradtabbak vagyunk, esetleg megváltozunk. Irány a kórház, mert bele is hallhatunk.

003Mint említettem, sokszor váratlan fordulatok vannak a sorozatban. Sokszor előfordul halál is. Elég vicces, hogy a legtöbb esetben, az egyszerű betegségekkel bemenő emberek, halnak meg, még a komplikált műtéteteket sikerrel elvégzik. Féltem már a szeretteimet, nehogy kórházba kerüljenek, mert tudom, mennyi komplikáció is lehet a legegyszerűbb műtétnél is.

Érdekessége a sorozatnak, hogy nem takargatják az emberek belső szerveit is. Elég sűrűn láthatjuk azt, hogy mi az, amit műtenek, és hogy is nézünk ki belülről. Elég undorító néha, de attól még pozitívum. Bár sokaknak nem tetszhet. Sok-sok vérre lehet számítani.

004 (3)A sorozatnak van egy morbid humora is, amit nagyon szeretek. A dráma részek között néha akkorákat tudok nevetni. De mind depressziós, fanyar emberek szájából hangzanak el, nagyon jó. De nem csak nevetni tudok a sorozaton, hanem sírni is. Már jó pár részt meg is könnyeztem. Nagyon tudnak hatni az érzelmekre, bár úgy hogy sorban hullnak az emberek, nem is annyira nehéz.

Érdekes, mennyire fontos szerepet kap a lenézés. Ha nem vagy orvos, már nem is vagy emberszámba vehető. Már akkor is megszólják egymást, ha állatorvossal kavarnak. Ezért is van olyan sok kórházi kapcsolat. Lassan a négy évad alatt, mindenki lefeküdt mindenkivel. De ezt a lenézés bárkinek feltűnhet. A nővérekkel is sok probléma volt emiatt. Örülök, hogy a történeten kívül, ilyen dolgokra is felhívják a figyelmet.

Sajnos, 4. évadra már annyi minden megtörtént, hogy már kezdik ismételni magukat. Kezd egy kicsit idegesítővé válni a sorozat. Bár attól szeretem, de megjelentek A hibák. Tovább spoileresen folytatom, így ha nem láttad, ne olvasd tovább (persze csak ha nem szeretnéd előre tudni a storyt :D).

—-SPOILER—-

004Négy évad alatt elégszer szakított meg jött össze Meredith és Derek. Már kezd elegem lenni. Meredith még mindig ugyanolyan. Fél elkötelezni magát, és nem mer kilépni az anyja árnyékából. Minden döntéséért őt vádolja, és megrekedt az életben. Igazából semmit se csinált az eleje óta. Semmit se változott a kapcsolatuk. Legyen már valami rendes, mert ha elméletben feljebb lépnek a kapcsolatban, akkor is ugyanazok a problémái Meredithnek, sose tud fejlődni.

Ezenkívül Izzy meg George is kezd átmenni idegesítőbe. Egyfolytában sírnak ez miatt, az miatt, de a végén kiderül, hogy ők se tudják mi a bajuk. Főleg George. Ő sosem tudja, mit akar, és mindig hisztizik. Izzy pedig egyfolytában vissza-vissza lyukad Dannyre. Meg hányszor elmondták neki, ne kötődjön a betegekhez, sose hallgat senkire, csak megy a feje után. Hiába jó orvos, ha ezt nem tudja felfogni. Akkor már ne is legyen orvos.

013Alex meg Christina az, aki sokat fejlődött az évek során, és változnak a problémáik. Bár Alexnél is érzek ismétlést. Megismertük mért lett ilyen, és azt is milyen valójában. De hányszor játssza még el, hogy egyszer kedves valakivel, aztán megsértődik, bunkó lesz, és ezt újra meg újra. Christina még mindig rá van akadva a kardióra, de attól még elég sokat fejlődött, változott. Az érzéketlen lányból majdnem mennyasszony lett, és meg is tudják érinteni a betegei, ha akarja. Ő akar változni, és változik is. Nem hiába, ő a kedvencem mind közül a gonosz, őszinte megnyilvánulásaival együtt.

—-SPOILER VÉGE—

Összességében még mindig imádom a sorozatot. Csak kicsit már sok minden ugyanaz, és hiába szidtam a negyedik évadot, attól még nagyon szeretem. Ezért is tudok belekötni. Aki nem bírja a vért, az ne nézze, de rajtuk kívül mindenkinek ajánlom. És remélem a további évadok, sok jó résszel szolgálnak majd.

Történet: 5/5 (csak a negyedik évad miatt, amúgy 5* lenne)

Szereplők: 4/5

Látvány: 5/5

009

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s