Valar Morghulis- Trónok harca negyedik évada

Nem lógok ki a sorból, én is odavagyok a Trónok harcáért. Vagyis oda voltam. A 4. évad nagyon döcögősre sikeredett. Az az érzésem, hogy ez az évad ilyen kis nyugis átmenet volt, és majd ezután jön ám minden. A kritika SPOILEREKET tartalmaz. Ha nem láttad, ne olvass tovább!

game-thrones-season-4-spoilersAz évad Joffrey és Margaery esküvőjével kezdődik. Ez elég érdekesnek sikeredett Joffrey halálával, de utána eléggé belassultak a történetek, mivel egész évadon keresztül csak Tyrion hamis bebörtönzésével foglalkoztak a készítők. Ha belegondolunk, másfelé se történt semmi. Daenerys nem hódított tovább, nem indul el Királyvár felé, maradt uralkodni. Sajnos a sárkányairól csak annyit tudtunk meg, hogy sokat rosszalkodnak, ezért bezáratta őket. Stannis is lassan kezd szervezkedni, de a Fal megvédésén kívül nem maradt érdekesebb jelenete. Arya pedig utazgatott Vérebbel tovább, míg Brienne keresgélte. Sansánál történt egy kis változás, ugyanis végre elszökött Királyvárból, és Kisujj a kezei alá vette. Bran is csak keresgélt tovább, bár volt egy kis érdekes jelenet a vadaknál velük. Jonék pedig a Falon várták a nagy csatát. Az évad végére aztán sok minden megváltozott. Ott kezdődtek az izgalmak. Annak ellenére, hogy az évad vége előtt nem nagyon történt az időhúzáson és felvezetésen kívül semmi, elég sok haláljelenet volt. Az eddigi évadok közül talán itt halt meg a legtöbb főbb szereplő, bár az elsőben is elég sok volt.

Az évad legjobb része nekem az esküvő volt. Olyan hangulatos volt, ám mégis Joffrey gonoszságai. ÉS persze a halála nagyon megörvendeztetett engem is. Az eddigi évadokban a kilencedik rész volt a legjobb, de ez az idei harc a vadak ellen annyira nem volt hbo-really-wants-to-make-sure-you-know-when-the-first-game-of-thrones-season-4-trailer-comes-outtetszetős. Ám a tízedik résszel jól betettek. Ez a rész emelkedett még ki a többi közül.

Több karaktert jobban megismerhettünk, volt olyan is, akit hanyagoltak. Egész évadon keresztül azon gondolkodtam, merre van a legifjabb Stark. Az negyedik évad előtt (főleg a harmadik évadban) a kedvenc karakterem Daenerys volt. Erre ebben az idényben nagyon hanyagolták szegényt. Mivel nagyon szeretem az erős nőket, ők érdekelnek legjobban. Nagyon sok helyen találhatunk elnyomott fiút, aki igazából nagyon jó vezetői képességekkel bír, ám egy kislányt, aki ilyen hidegvérrel öljön, nem nagyon. Arya nagyon erős már most, ezen kívül nagyon jó kapcsolatai is vannak. Ennek a tíz év körüli kislánynak mekkora tekintélye van. Margaeryn nem nagyon tudok kiigazodni, és pont ez tetszik benne. Elég ravasz, bár sokat a nagyitól örökölt. Ezzel szemben Sansa olyan kis naiv, és hiába kezd most belelendülni, még most se kedvelem túlságosan.

A férfi karakterek annyira nem tudnak megragadni. Nem azt mondom, hogy nem
szeretek senkit, hanem inkább, hogy nem érdekelnek túlságosan. Egy ilyen nőket elnyomó társadalomban a férfinak van a fő szerepe, nők semmit tulajdonképpen, és ha egy ilyen társadalomban erős, tekintélyes nőket látom, jobban megbecsülöm őket. És eléggé feminista is vagyok. Ám a férfi szereplők közül legjobban persze wpid-jon-snow2-665x385Tyrionnak szurkolok. Ahogy a törpeségen felül tud kerekedni. Szerethető karakter még Jon is, csak semmi extra nincs benne. Jamienél pedig az tetszik, hogy egyszerre jó és rossz karakter. Túl nagy a befolyása Cerseinek és az apjának, de közben pedig Brienne-nel való kapcsolata is érdekes, és az öccse iránti szeretete is megbecsülendő. A pozitív karakterek között Bran az, aki engem nagyon idegesít. Rendben van, hogy hiányzik a lába, de már negyedik évada nyafog miatta. Remélem, a háromszemű holló megerősíti. Az évad új karaktere, Tommen. Most még nagyon ártatlan, és tetszik, ahogy mindenki befolyásolni akarja. Remélem, hogy marad amilyen, nem változtatják meg az őt befolyásolni akaró emberek.

Amit még imádok a Trónok harcában, az a látvány. Nagyon jó munkát végeznek. Mind az animációk, mind operatőri szempontból. Láttam egy videót a 4. évad utómunkáiról. Mennyit dolgoznak itt még a készítők rajta. Sajnos a legújabb CGI videó még nincs fent You Tube-on, így egy második évadosat mutatok meg itt.

Az igazat megvallva szerintem ez volt a leggyengébb szezonja a sorozatnak. Nagyon remélem, hogy ez csak átvezetés két főbb mozzanat között volt. A vége is azt sejteti, hogy hamarosan lesz még jó pár érdekes dolog. Ám ettől függetlenül tetszett, csak nem annyira, mint az előzőek. Csak azt sajnálom, hogy már tényleg mindenki nézi a sorozatot, és lehetetlenség, hogy ne fussunk spoilerbe, ami eléggé zavaró tényező.

 

Poszterek: 5/5

Történet: 4/5

Mellékletbe pedig megtalálhatjátok a karakterfotókat a negyedik évadhoz. A HBO nagyon jó munkát végzett vele.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s